Братство бджолярів Радехівщини

Меню сайту
.
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 26
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Хмаринка тегів
Соціальні кнопки
Головна » 2015 » Ноябрь » 25 » Пасіка для початківців: кілька слушних порад
16:29
Пасіка для початківців: кілька слушних порад

 Неможливо займатися бджільництвом, не маючи пасіки. Це як вирощувати овочі, не маючи землі. Перше, з чого потрібно почати заняття бджільництвом - облаштування пасіки.

    Пасіка - не просто набір вуликів для бджіл. Це ціла інфраструктура для медоносів - сюди входять як самі будиночки-вулики, так і допоміжні будівлі для відкачки меду та інших дій, пов'язаних з утриманням бджіл.

    Історія пасік бере свій початок з давньої Русі, де існували «бортники» - люди, що збирають мед диких бджіл з дупел дерев. Зі збільшенням потреби слов'ян в деревині і, відповідно, розширенням площ вирубки лісу, де і мешкали бджоли, став застосовуватися спосіб, коли з дерева випилювали фрагмент з дуплом, і ця колода служила бджолам будинком, причому її можна було розмістити ближче до поселень людей. Такі дуплянки користувалися особливою популярністю на Україні, але з часом були витіснені вуликами, так як їх продуктивність в кілька разів перевищує «Колодний» варіант.

    На початку дев'ятнадцятого століття, з винаходом рамкових вуликів, пасіки стали набувати обрисів, подібні з їхніми сучасниками.

Сучасні пасіки діляться на два класи - кочова і стаціонарна. Під кочовою пасікою мають на увазі міграцію вуликів по місцях медозбору, що збільшує продуктивний період виробництва. Стаціонарна ж своєю перевагою має зручність розташування та обслуговування людьми.

    При виборі місця для пасіки варто знати, що медозбір відбувається на території діаметром 2-3 кілометри, тому варто подбати про наявність в цьому ореолі рослин-медоносів. При цьому, пасіка може розташовуватися хоч на дачі, хоч в саду або на присадибній ділянці.

    І, головне, не варто боятися роботи на пасіці. Робота, найчастіше, некваплива, розслаблююча, що дозволяє досягти спокою й умиротворення. А якщо врахувати ще й матеріальну вигоду від пасіки, то вона стане дуже вигідним вкладенням капіталу і принесе незрівняне задоволення її власникові, а також порадує багатством врожаю.

Переглядів: 618 | Додав: master | Теги: Пасіка для початківців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 svarga03 • 19:53, 24.12.2015
Рослини правильно називати "медодаї", а не медоноси. Діаметр території, з якої бджоли носять мед сягає більше 7 км! Не ореол, а ареал!
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Ноябрь 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Безкоштовні SMS
Block title
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz