Органолептичні властивості.
Рідкий ріпаковий мед може бути безбарвного кольору, або ж із солом’яно-жовтим відтінком, чи зеленуватим. Це залежить від місцевості та кліматичних умов. Після кристалізації змінює колір на білий, сіро-кремовий.
Після відкачування вже на 3 -7 день кристалізується через високий вміст глюкози (в порівнянні до інших видів меду), а також низький вміст води.
Ріпаковий мед має делікатний солодкий (злегка гірчить) смак і слабо відчутний ріпаковий запах..
Фізико-хімічні властивості .
Місцеві сорти ріпакового меду відзначаються низькою електропровідністю, низьким вмістом вільних кислот та проліну. (ред..Пролін – гетероциклічна амінокислота, яка бере участь в побудові колагенових волокон в організмі). Ріпаковий мед належить до кислих медів (рН в межах 3,72 – 4,10), хоча загальна його кислотність є невисокою і становить, в середньому 17,7 мг/кг.
Хімічний склад.
Вміст води у ріпаковому меді становить 17,3%, глюкози і фруктози, може бути, відповідно 37,3 % і 37,6 % . В той же час загальний вміст редукційних цукрів у середньому 74,9 %, а сахарози буває 0,5 – 2,4 %. Мед з ріпаку містить також інші цукри (до 3,5 %), такі, як фураноза, мальтоза, трегалоза, ізомальтоза. Вміст оксиметилфурфуролу коливається від 0,05 до 1,31 мг у 100 грамах меду.
Важливими сполуками ріпакового меду є флаваноїди і фенольні кислоти. В найбільшій кількості в цьому меді є представлені флаваноїди – мірецитин, кемферол, а з фенолових кислот – хлорогенова, кавова і ферулова.
Ріпаковий мед містить вільні аліфатичні кислоти такі, як бурштинова, глюконова, мурашина і лимонна. Містить він також ароматичну абсцизинову кислоту від 2мг до 7 мг в 100 грамах меду.
Загальний вміст білка в 100 грамах меду становить 160 – 280 мг. В амінокислотній фракції міститься 14 амінокислот. Серед них найбільше проліну – 24 мг у 100 г меду.
До фракції ензимів ріпакового меду входять інвертаза, діастаза, глюкооксидаза. Мед містить характерні леткі речовини: дисульфід диметилу, 2-метилопропіононітрил і 2-метило-1-пропанол. Вони надають аромату властивого саме цьому виду меду. Вміст мікроелементів, головно, калію, заліза і бору у ріпаковому меді є невеликим (142мг на 100г), тому цей мед має малий вміст золи.
Біологічна дія.
Ріпаковий мед має низьку антибіотичну дію. Дослідження проведені в різних закладах показують, що інгібіновий рівень для цього виду меду є низький і становить 3. Це значить, що найменша доза меду, яку необхідно застосувати для припинення росту стандартного зразка золотистого стафілокока (АТСС 6538Р) становить менше, ніж 31 мг на 1 мл.
Також є низькою ензиматична активність меду. Активність ензиму інвертази, яка впливає на розклад сахарози до простих цукрів, також є невисокою (інвертазне число – 18,4). Активність амілази становить в середньому 29,6. А активність оксидази глюкози, яка відповідає за окиснення глюкози до глюконової кислоти, становить в межах від 4,2 до 12,5 мг на 100г меду.
Лікувальна дія.
З огляду на високий вміст легкозасвоюваних простих цукрів, ріпаковий мед є цінним джерелом енергії для серцевих м’язів. Завдяки вмісту флаваноїдів і фенольних кислот, калію і магнію, мед розширює коронарні судини серця, збільшує силу скорочення серцевого м’яза.
Мед має сечогінні властивості і видаляє воду з тканин і зменшує набряк кінцівок. Також він є загальнозміцнюючим організм засобом, регулює кров’яний тиск і регулює холестерин та інші показники жирового обміну. Тому, ріпаковий мед використовують при серцевій недостатності, гіпертонії, малокрів’ї . Використовують його ще, як допоміжний засіб при застосуванні препаратів лікування судинної системи.
Вміст летких речовин забезпечує добрий вплив на імунну систему. Цей мед добре лікує простудні захворювання та запальні процеси верхніх дихальних шляхів, слизових оболонок. Сприяє лікуванню кашлю. Особливо корисною є дія цього меду з теплим молоком, чи настоями трав.
Завдяки вмісту корисних речовин, ріпаковий мед має ще детоксикаційну властивість. Він зв’язує в організмі шкідливі продукти метаболізму і виводить їх у водорозчинному вигляді із організму. Також, він послаблює токсичну дію синтетичних лікарських засобів, алкоголю, кави та ін..
Холін, що є у меді, покращує роботу внутрішніх органів, жовчного міхура, печінки, органів виділення. Включення цього виду меду у дієтичні рецепти покращує стан здоров’я органів і усього організму.
Ріпаковий мед має корисний вплив на шлунок і дванадцятипалу кишку, зменшуючи запальний стан і прискорюючи загоювання слизової оболонки цих органів. Людський організм добре засвоює залізо, яке містить ріпаковий мед, що сприяє підвищенню рівня гемоглобіну в крові. Бор використовується також добре організмом і запобігає виникненню остеопорозу.та допомагає функції селезінки.
Ріпаковий мед має легку сечогінну дію і разом із впливом летких речовин, флаваноїдів та мікроелементів стимулює роботу нирок.
Відомий також його зміцнюючий і відновлюючий вплив на нервову систему та психічний стан незалежно від віку при неврастенії, апатії, старечому отупінні, психічному виснаженні, безсонні і шизофренії. В деяких західних клініках використовують медові стреси, які здійснюють при вживанні хворим до 400 грамів меду на добу. Окрім того, ріпаковий мед є важливий харчовий дієтичний продукт, що відновлює організм при фізичному та психічному виснаженні.
|