Україна є найбільшим виробником меду в Європі і входить до п'ятірки світових лідерів зі збору цього солодкого продукту. З кожним роком українські медові компанії збільшують виробництво й експорт меду,
Україна у рік збирає близько 100 тис. тонн меду. Точна кількість виробництва цього продукту в нашій країні невідома, тому що значна частина меду збирається бджолярами-любителями і не враховується в офіційній статистиці.
Мед з ріпаку належить до весняних медів. Бджоли виробляють його в час масового цвітіння ріпаку у квітні – травні. Ріпакові поля є добрим джерелом меду і пилку для бджіл. Великі площі посіву цієї культури забезпечують чистий монофлорний мед, у якому є досить ріпакового пилку і менше пилку інших рослин. Пилковий аналіз польського ріпакового меду показав, що пилок із ріпаку у ньому становить в середньому 52,3%, а загальна кількість пилкових зерен рослин складає 46200 в 10 грамах меду. Це відповідає стандартним вимогам цього виду меду. Вміст ріпакового пилку у такому меді повинен становити не менше 45% від усього вмісту пилку.
Давно вже минув той час, коли необхідно було розпочати реформи у нашому сільськогосподарському виробництві і зокрема, у бджільництві. Та сільське господарство країни, а особливо тваринництво у нас знищене, біопродуктивність грунтів з кожним роком зменшується, а неконтрольоване використання у рослинництві хімікатів забруднює навколишнє середовище і приводить до незворотних змін. Ніхто не відповів за знищення лісів, економічного потенціалу країни погіршення екологічного стану і, видно, що у погоні за посадами та круговороті виборчих процесів кожна нова влада живе лише сьогоднішнім днем, а що буде у країні через кільканадцять років, то це проблема прийдешніх поколінь
Лікувальні властивості меду відомі з давніх часів. А також різні області людського життя, в яких використовується мед і його похідні: це медицина, оздоровлення, підтримка здоров'я молодих і літніх людей, косметологія, а також як дуже смачний і поживний продукт харчування. І дійсно, мед є найціннішим комплексів всіх необхідних людському організму поживних речовин. Однак про види меду знає далеко не кожен. Власне, це і не дивно - адже видів меду налічуються десятки!...
Один з найунікальніших продуктів за своїми властивостями є, безумовно, мед. При цьому він застосовується не тільки в медицині, але і в косметології, кулінарії. Варто заглянути в лікувальні книги минулих століть, і ви обов’язково знайдете безліч рецептів, як вилікуватись від тієї чи іншої хвороби за допомогою меду.
Одним з його унікальних властивостей є довговічність. Ще в часи розкопок гробниці Тутанхамона вчені знайшли посудину з медом. Дослідників вразив той факт, що смакові якості цього продукту зовсім не змінилися...
Зберігати мед краще при температурі від 5 до 15 градусів у скляному посуді з щільно закритою кришкою в темному і сухому місці. Так він краще збереже свої лікувальні властивості.
Якщо мед засахарився, для отримання рідкої консистенції нагрійте його на водяній бані при температурі не більше 40 градусів. Однак, якщо мед засахарився — це не говорить про його погану якість. Це говорить про низький вміст води в меді..