Валове виробництво меду при цьому становить в середньому 70 тисяч тонн щорічно. На частку України припадає 6% виробництва солодкого продукту у світі. Наша країна є лідером за цим показником у Європі і входить до п'ятірки найбільших світових виробників.
Сьогодні в Україні працює близько 400 тисяч бджолярів, які утримують 4 млн вуликів.
Основними виробниками меду в Україні є вісім областей - Вінницька, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Житомирська, Миколаївська, Полтавська і Кіровоградська. Ці регіони забезпечують близько 70% від загального обсягу меду в рік.
Більше половини українського меду йде на експорт. Так, у 2016 році Україна експортувала 57 тис. меду, перевищивши наполовину показник роком раніше. За першу половину цього року відправлено за кордон уже близько 30 тис. тонн цього продукту.
Деякі компанії працюють тільки на внутрішній ринок, створюючи натуральний продукт високої якості. Серед них варто виділити компанію «Медик Ведмедик», яка збирає 7-10 тонн меду за сезон у Кіровоградській і Чернігівській областях, господарство «Пан Еко» із Закарпаття, організацію «Гогольмед» з Полтавської області, що має в своєму складі і клініку, яка застосовує в лікуванні продукти бджільництва, і господарство бджолярів, які передавали свої бджолярські знання з діда, прадіда «Пасіка сім'ї Ярошович.
|