Братство бджолярів Радехівщини

Меню сайту
.
Категорії розділу
Мої статті [25]
Цікаве про мед [9]
новини братства бджолярів Радехівщини [3]
новини справ бджолярських в Радехівському районі
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 26
Статистика

Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0
Хмаринка тегів
Соціальні кнопки
Головна » Статті » Мої статті

Підгодівля бджіл цукровим сиропом

При додаванні в сироп кислоти бджоли краще зимують. Встановлено, що в бджолиних сім’ях, що споживали взимку підкислений цукровий корм, жирове тіло у бджіл розвинене краще, вони менше споживають такого корму і більше вирощують навесні розплоду, ніж сім’ї, яким восени давали сироп без додавання кислоти.

Сироп роздають бджолиним сім’ям на ніч в годівницях по 4-6 л за один раз. Використовують Для цього верхні і бічні годівниці. Швидше корм бджоли забирають з верхніх годівниць, поставлених на гніздо. Тут більш тепле місце вулика і сироп остигає не так швидко, що особливо важливо при підгодівлі бджіл у прохолодну погоду. Перед підгодівлею бджіл з вуликів видаляють всі зайві стільники, не зайняті бджолами.

При підгодівлі цукровим сиропом бджоли витрачають на його переробку приблизно 20% цукру. Ця кількість цукру в готовому кормі буде замінено водою. Таким чином, з 10 кг згодований цукру буде приготовлено бджолами 10 кг корму, що складається з 80% цукру і 20% води. Слід також мати на увазі, що бджоли витрачають цукру на його переробку більше, якщо згодовувати їм більш рідкий або більш густий цукровий сироп. Пояснюється це тим, що в першому випадку бджоли змушені видаляти з сиропу зайву воду, у другому – вони спочатку повинні додати необхідну кількість води для переробки цукру, а потім вже згустити сироп до стану готового корму. Ця непродуктивна робота зношує бджіл, що йдуть в зиму.

Оскільки підгодівля бджіл пов’язана з великими витратами праці, то роботи по створенню кормових запасів на зиму треба по можливості механізувати. Для приготування сиропу в якості мішалки може бути використана переобладнана медогонка; для цього замість ротора в ній встановлюють спеціальну вісь із закріпленою на ній крильчаткою, взятої від вентилятора. Обертанням крильчатки забезпечується швидке перемішування цукру з водою і повне його розчинення. Воду можна нагрівати в електричних котлах і подавати її потім в сіропомешалкі за допомогою шланга.

На великих промислових бджолофермах для роздачі сиропу в вулики заповнені їм ємності встановлюють в кузові автомашини. Під час проходження машини по пасіці між рядами вуликів годівниці заповнюють сиропом за допомогою одного або двох шлангів, що відходять від ємності в протилежні сторони.

Підгодівля бджіл цукрово-медовим тістом. Ранньою весною для підвищення активності бджіл їм рекомендується давати тістоподібний корм канді (незалежно від кількості корму, що залишився у вуликах). Для приготування канді цукрову пудру, отриману при розуміли сухого цукрового піску на Мікромлини, змішують з медом до стану густого тесту. Для цього доцільно застосовувати тестомешальние машини, використовувані в харчовій промисловості.

Для приготування цукрово-медового тіста беруть 80 кг цукрової пудри, 19,0 кг рідкого теплого меду і 1,0 л питної води. Закристалізувався мед треба розплавити (при температурі 45-50 ° С) і для повного розчинення кристалів витримати в розігрітому стані протягом 8-10 ч. При необхідності частину меду можна замінити інвертованим цукровим сиропом. Для отримання такого сиропу в бак з подвійними стінками поміщають 74 кг цукру, 18,5 л води і 7,5 кг розплавленого квіткового меду. В міжстінний простір бака пропускають воду, нагріту до 32-38 ° С. Вміст бака перемішується крильчаткою. Інверсія (перетворення тростинного цукру в глюкозу і фруктозу) триває 5-6 днів.

З метою профілактики нозематозу і гнильцевих захворювань розплоду під час приготування канді в нього додають відповідну кількість ліків.

Кожній родині можна дати 1 -1,5 кг тіста у вигляді коржа товщиною близько 2 см (це кількість корму бджоли забирають протягом 10-15 днів). Коржик кладуть на рамки над гніздом бджіл, зверху її прикривають поліетиленовою плівкою або провощеного папером, і гніздо добре утеплюють. Щоб тісто не провалювалося в міжрамочний простір, під нього підкладають металеву або пластмасову решітку. Можна давати корм в поліетиленових мішечках з двома поздовжніми надрізами з одного боку для проходу бджіл. Мішечок кладуть поперек рамок гнізда надрізами вниз.

Категорія: Мої статті | Додав: master (10.03.2017)
Переглядів: 400 | Теги: годування бджіл, сироп, цукор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Безкоштовні SMS
Block title
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2025
    uCoz